Ei vois vähempää kiinnostaa!

Ajelen lauantaina aamupäivällä markettiin perheen viikonloppuostoksille. Matkalla väistelen yöllisten kulkijoiden pikaruuan pusseja ja ruokailuvälineitä. Piittaamattomat kulkijat tiputtelevat ”jätöksiään” parkkipaikoille, kaduille ja puistoihin. Edes lähellä olevat jäteastiat eivät pelasta tältä sotkulta ja turhalta siivoukselta.

Vastaavanlaiseen piittaamattomuuteen törmää jatkuvasti: roskaamista, törkeitä ylinopeuksia, sopimatonta käytöstä ja invapaikoille pysäköintiä ilman asianmukaista lupaa. Tuntuu, että nykyisin ajatellaan vain omaa etua ja sitäkin vain tässä ja nyt. Oman edun tavoittelussa ei kaihdeta mitään keinoja, vaan tallotaan heikommat jalkoihin. Kiinnijäämisen riskiä pidetään niin pienenä, että aina kannattaa yrittää. Entisajan auktoriteetit: poliisit, opettajat jne. ovat helisemässä omien tehtäviensä hoidossa, kun tavallisten arkisten asioiden hoitaminen teettää monikertaisen työn.

Välillä tuntuu, että kuulun vähemmistöön tavallisten arvojeni ja pelisääntöjeni kanssa. Omat kokemukseni elämän varrelta ovat opettaneet kuitenkin katsomaan asioita hiukan pidemmälle. Oman edun tavoittelun kohtuullisuus ja pelisääntöjen noudattaminen palkitsee, kun kohtaa elämän huonoja hetkiä vahinkojen tai muiden murheiden yhteydessä. Läheisten ja yhteiskunnan tukiverkot toimivat paremmin, kun noudattaa yhteisiä pelisääntöjä (hyvät tavat, lait, sopimusehdot, suojeluohjeet jne.). Avun pyytäminen ja sen saaminen on helpompaa, kun on jättänyt taakseen muutakin kuin palaneita siltoja.

Kaikesta tästä huolimatta välittäminen ei ole kuitenkaan kadonnut kokonaan. Jokin aika sitten yhden lapsen järkyttävä kohtalo oman isän aiheuttamana sai suuren yleisön heräämään. Sijaisvanhemmiksi ilmoittautui huomattava määrää vanhempia tämän kohtalokkaan tapauksen jälkeen. Onneksi on vielä meitä, joita kiinnostaa.

Jari Keskinen
riskipäällikkö

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s