Kotivara kunniaan

Hirmumyrsky Sandy sekoitti juuri miljoonien ihmisten elämän Atlantin toisella puolella. Ei ole vuottakaan siitä, kun tapaninpäivän myrsky katkoi puita ja aiheutti mittavat sähkökatkot meillä Suomessa. Syksyllä ennätystulvat katkoivat teitä Pohjanmaalla ja taloja jäi eristyksiin. Kun asiaa ajattelee, yhteiskuntamme on oikeastaan aika haavoittuva poikkeustilanteissa.

Yllättävistä tilanteista selviää vähemmin harmein, jos on edes jotenkin varautunut tilanteeseen ennakolta. Varautumisohjeissa suositellaan kotivaran hankkimista eli   ylimääräisten elintarvikkeiden ja muiden välttämättömyystarvikkeiden  pitämistä varastossa. Kotivaran pitäisi riittää useaksi päiväksi, jopa viikoksi.

Ihan mielenkiinnosta tutkin, mitä kaikkea kodista pitäisi kotivarana löytyä ja miten esimerkiksi pidempään sähkökatkoon pitäisi varautua. Lista ei ole kovin pitkä, mutta varsin järkeenkäypä. Elintarvikkeita ja vettä, totta kai. Kuume- ja särkylääkkeitä, sidetarpeita ja hygieniatarvikkeita. Ja tietysti kynttilöitä ja tulitikkuja, takkapuitakin,jos kodista löytyy puulämmitteinen takka tai uuni. Paristoilla toimiva radio uutisten ja toimintaohjeiden kuuntelemiseen. Sellainen matkapuhelimen laturi, jolla voi ladata puhelimen ilman verkkovirtaa.

Lyhyt tarkastus omassa kodissani osoitti heti puutteita. Esimerkiksi paristoilla toimivaa radiota meiltä ei enää löytynyt. Taskulampun paristotkin olivat parhaat päivänsä nähneet. Kännykän autolaturi perheestä löytyy, mutta ei paristolaturia. Tulitikkuja ja kynttilöitä löytyi paljonkin, mutta hankintaperusteena on kyllä ollut aivan muut syyt kuin varautuminen.

Kriisitilanteessa tärkeää olisi varmasti maltti ja kyky toimia järkevästi. Mutta ei tuo kotivarakaan hassumpi juttu ole. Ja ennen kaikkea on varmaan hyvä joskus ajatella näitäkin asioita. Mieluiten hyvissä ajoin, eikä vasta keskellä myrskyä.

Tiina Neuvonen
liittomarkkinointipäällikkö

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s