Turvallisuudesta on kysymys

Suomen tasavallan perustuslain seitsemännen pykälän mukaan jokaisella Suomen kansalaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Se on juhlavasti sanottu. Mutta kovin kirjaimellisesti lakia ei kaiketi ole tarpeen noudattaa, sillä varsinkaan turvallisuuden suhteen kansalaiset eivät Suomessa ole tasaveroisia.

Epäkohtia turvallisuuden osalta löytyy varmasti monia, mutta itse olen kiinnittänyt huomioni lähinnä yhteen; erilaisten turvallisuuteen liittyvien palveluiden saatavuuteen eri puolilla Suomea. Tuoreen tilaston perusteella esimerkiksi poliisin vasteajat eri puolilla Suomea ovat pääosin lyhentyneet. Epäilemättä Sisäministeriössä ja poliisin johdossa tällaista tilastoa tervehditään ilolla; säästötoimista huolimatta kansalaisten palvelut paranevat!

Tilasto kuitenkin mittaa lähinnä isoja massoja, isoja paikkakuntia. On hienoa, että etelän kaupungeissa poliisilta saa halutessaan apua muutamassa minuutissa. Lapissa monin paikoin poliisin saapuminen paikalle kestää hyvin usein monia tunteja ja Itä-Suomessakin toista tuntia. Sitä eivät tilastot paljasta. Itse toivon, että myös syrjäseutujen poliisipalveluista pidetään huoli – kaikki eivät edelleenkään asu kaupungeissa!

Vasteaika kertoo myös vain sen ajan, joka kestää hälytyksen saapumisesta hälytyskeskukseen siihen kun partio saapuu paikalle. Keskimäärin Suomessa poliisi saapuu kiireiseksi luokiteltuun tehtävään 12 minuutissa.

Ainakin pääkaupunkiseudulla saattaa  hätänumerokin ruuhkautua. Muistan erään juhlapyhän, kun ikkunasta huomasin humalikon kulkevat kadulla huidellen sorkkaraudalla jokaisesta pysäköidystä autosta ikkunat rikki ja pellit lommolle. Soitin hätäkeskukseen – joka vastasi 11 minuutin jonottamisen jälkeen. Poliisi saapui paikalle nopeasti, mutta ilkivallantekijä oli jo kadonnut.

Tässä tapauksessa sattui vain materiaalista tuhoa. Mutta yhtä hidasta palvelu olisi ollut, vaikka vaarassa olisi ollut ihmishenki. Yksi syy hätäkeskusten viiveisiin liittyy aiheettomiin hätäpuheluihin. Hätäkeskuksissa vastataan lähes miljoonaan sellaiseen puheluun joka vuosi, jonka ei olisi pitänyt tulla hätäkeskukseen. Näistä puheluista valitettavasti yli 100 000 on tahallista ilkivaltaa.

Janne Mäkinen
palvelujohtaja

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Turvallisuudesta on kysymys

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s