Napapiirillä muuttuu ihmisen mieli

Hiihtoloma on jälleen takanapäin ja katseet käännetty kohti pääsiäistä. Melko moni suomalainen on ainakin jossain elämänsä vaiheessa päässyt viettämään lomaansa Lapissa – onkohan teillä samanlainen kokemus ilmapiiristä kuin minulla?

Mikä meihin menee, kun samat ihmiset, jotka eivät täällä etelässä edes hississä katso toisiaan silmiin, hymyilevät ja tervehtivät ventovieraitakin vastaan hiihtäjiä pohjoisen laduilla. Jos täällä kotitantereella jäät juttusille jonkun vieraan kanssa, sinua pidetään vähintäänkin outona. Ainoa laillinen syy jutella, on lemmikkieläin tyyliin ”Onko se uros vai narttu? Ai no sitten alkaa kohta rähinä… Mennään Ressu eteenpäin”.

Sen sijaan Lapissa kuulumisten vaihtaminen tarjoilijan tai hotellin huoltomiehen kanssa kuuluu ihan asiaan. Tulin hiihtoreissulta ja huoltomies sattui olemaan käytävän valolamppua vaihtamassa. Hän avasi minulle kohteliaasti oven ja minä sitä kiittelemään. ”Oli se hyvä kun tulit kun me ollaan tässä sinua jo puolisen tuntia ooteltu”, oli vastaus. Väkisinkin tulee hyvälle mielelle.

Moni työelämässä oleva pitää jonkinlaisena ihannetilanteena tässä nykypäivän kiireessä pientä rauhoittumista. Olisikohan syytä opetella sitä edes pienessä määrin ihan arjen keskellä, että ei tarvitse tuhatta kilometriä ajaa päästäkseen pysähtymään. Ja erityisesti huvittaa se fiilis, kun tullaan Lapista loman jälkeen etelään: leukapielet kireinä kamikatseohituksia tehden kiilaillaan jonossa, jotta päästään pari minuuttia muuta autojonoa aikaisemmin huoltoaseman burgerijonoon.

Otettaisiinko riski ja alettaisiin arjen sosiaalisuus ensin tervehtimällä naapuria ja vaihtamalla pari sanaa? Sen jälkeen voisimme yrittää rauhoittaa perheelle aikaa vaikka yhteiseen ruokapöytään ja kokeilla viikonloppuna illalla kortinpeluuta porukalla. Samalla voisi yrittää irrottautua jatkuvasta sosiaalisessa mediassa roikkumisesta ja tekstitv-riippuvuudesta. Voipi olla, että arkipäivän jaksaminen ja hyvinvointi paranisivat myös lomakauden ulkopuolella.

Leppoisaa mieltä toivotellen,

Minna Metsälä
toimitusjohtaja

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s