Mitä meille fiksuille ihmisille tapahtuu liikenteessä?

Olen ollut työelämässä 27 vuotta ja päivittäin ajanut liikenteessä vähintään 70 kilometrin matkaa. Yhtä monta vuotta olen ihmetellyt ja kotona päivitellyt ihmisten liikennekäyttäytymistä. Nyt päätin avautua teillekin. Ihan kuten eräässä Liikenneturvan kampanjassa, ihmettelen, mikä meihin fiksuihin ihmisiin menee liikenteessä.

Autoa hankittaessa meille on tärkeää, että löydämme ajoneuvon, joka on turvallinen ja käyttötarkoituksiimme sopiva. Erään tutkimuksen mukaan yksi tärkeimmistä ostokriteereistä on, että ajoneuvon tulee olla vähäpäästöinen ja kulutukseltaan pieni. Kun sitten lähdemme liikenteeseen, painamme kaasua nilkka suorana ja vähät välitämme päästöistä tai kulutuksista.

Olen myös nähnyt vuosien varrella kuljettajan touhuavan monenlaista. Lehden luku, kahvin juonti tai puhuminen kännykkään ovat jokapäiväisiä toimintoja. Meikkaamista näkyy jonkin verran, kuten myös vaatteiden vaihtoa. Luulin jo kaiken nähneeni, kunnes huomasin edellä ajavan auton kuljettajan kihartavan hiuksiaan matkakihartimella! Miksi emme välitä omasta ja toisten turvallisuudesta?

Jollakin mystisellä tavalla käytöksemme ja asenteemme muuttuu, kun suojanamme on kuori metallia, pala lasia ja edessä aukeaa tie. Emme ole huomaavaisia muita kohtaan. Käytämme käsimerkkejä ja mielellämme opastamme muita. Miksi emme vain keskittyisi omaan suoritukseemme? Jotkut merkit ja korimallit suorastaan provosoivat muita ja haastavat kilpaan. Uskommeko korin suojaavan meitä käytökseltämme? Emmekö pysty toimimaan normaalisti korin sisällä? Otetaanpa vielä esimerkiksi mopoautot. Oletko nähnyt perinteisen mopedin kulkevan kaksikaistaisella tiellä vasenta kaistaa? Mopoauton olen, useasti.

Tieliikennelaki määrää liikennesäännöt ja on perustana turvalliseen liikkumiseen Suomen teillä. Laissa säädetään tienkäyttäjän velvollisuuksista, vastuista, huomioinnista, reagoinnista, itsensä ilmoittamisesta, rangaistuksista sekä oikeuksista. Laki on ollut voimassa vuodesta 1926. Miksi emme noudata sitä? Lain noudattamatta jättäminen on rikos. Miksi emme piittaa siitä? Eikö merkintä rekisterissä haittaa meitä? Tässä yhteydessä on todettava, että mitkään kuljettajaryhmät eivät ole toistaan parempia. Rikkomuksia suorittavat niin ammattilaiset kuin yksityisautoilijatkin, pelastushenkilökunnat ja jopa viranomaiset. Suhtaudummeko lakiin ylipäätään ylimielisesti?

Tiellä viettämääni aikaan perustan myös väitteen, että ei ole ikää tai sukupuolta, jolloin kuljettajat olisivat muita huomaavaisempia tai varovaisempia. Sekä nuoret, keski-ikäiset että vanhukset, niin miehet kuin naisetkin ajavat ylinopeutta, ohittavat keltaisella viivalla, ajavat alkoholin tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena, tulevat eteen kolmion takaa tai vaarantavat muut tiellä liikkujat lukuisin eri tavoin. Siis periaatteessa ihan fiksut ihmiset.

Entä miksi aina on kiire? Lähde viisi minuuttia aikaisemmin, niin saat matkan ajaksi rauhan. Asenteeseen voi vaikuttaa vain itse, omilla valinnoillaan. Olen päättänyt, etten käytä niiden yritysten palveluita, jotka toistuvasti häiriökäyttäytyvät liikenteessä. Teipattu autohan on yrityksensä paras (tai pahin) mainos…

Huomaavainen muita kohtaan voi olla vain, jos itse niin haluaa. Olen huomannut, että keskittyminen omaan ajamiseen ja tieliikennelain noudattaminen aiheuttaa huomattavasti vähemmän päivittäistä stressiä, kuin muun liikenteen käyttäytymisen seuraaminen. Kyllähän liikenteessä on ympäröivään maailmaan reagoitava ja sitä on jo turvallisuudenkin vuoksi seurattava, mutta vakionopeuden säädin ja rauhallinen suhtautuminen helpottavat kummasti. Päivittäin muistutan itselleni, että: ”Tyhmäkin osaa painaa kaasua. Viisas osaa säätää sitä, noudattaa sääntöjä ja olla huomaavainen muita kohtaan.”

Riitta Yliviikari
palvelujohtaja

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s