Toisenlaista liikennekulttuuria

Vihdoinkin alkaa ”talviloma” keväisessä Italiassa. Alla on vuokra-auto ja suuntana Toscanan maaseutu. Matkalla ovat mukana tietenkin luotettavat kumppanit vaimo ja navigaattori. Moottoritiellä matka joutuu ja liikenne tuntuu samalta kuin viime kesän Etelä-Saksan lomalla lisättynä moottoritiemaksuilla. Toscanan maaseudulla ja taajamissa alkaa sitten tapahtua.

Tamperelaiseen sääntöjä kunnioittavaan ja joustamattomaan liikennekulttuuriin tottunut ratinkääntäjä on ihmeissään, kun italialainen luovuus paljastuu liikennekulttuurin muodossa. Vilkkua käytetään vain moottoriteillä jonon pysähtyessä tai pysäköitäessä marketin oven eteen – tosin silloin vilkkuu auton kaikki vilkut yhtä aikaa. Muutaman ensimmäisen Stop-merkin jälkeen tunnen kasvavaa ympäristön painetta, kun edelleen kunnioitan merkkiä enkä liity paikalliseen liikennevirtaan pysähtymättä. Maaseudun serpentiiniteillä paikallisilla on omat liikennemerkeistä poikkeavat nopeusrajoituksensa ja turvavälinsä. Kun turvaväli oli alle metrin, tiedän, että takana ajavalla kuljettajalla on tarve päästä ohi eikä vaimollani ole mitään sitä vastaan.

Vastapainona liikennemerkkien ja -sääntöjen joustavalle tulkinnalle on liikennevirran sujuvuus. Vetoketjumalli toimii luontevasti eikä siihen tarvita aina edes äänimerkkiä. Liikenneonnettomuuksia emme nähneet viikon matkallamme, vaikka olimme tien ”tukkeena” joka päivä. Autoissa oli kyllä ahtaan pysäköinnin merkkejä mutta niistä ei ilmeisesti pidetä niin tarkkaa lukua kuin meillä Suomessa on tapana.

Matkailu avartaa ja antaa uusia vaikutteita. Hämäläisenä jääräpäänä en aio luopua Stop-merkin noudattamisesta mutta toivottavasti opin lisää joustavuudesta ja liikenteen sujuvuudesta. Uskon, että liikennesääntöjen noudattamisella ja joustavuudella on mahdollista parantaa merkittävästi liikenneturvallisuutta.

Jari Keskinen
riskipäällikkö

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s