Kesäduuniblues

Uutisten mukaan kesätyöpaikan saaminen on nykyisin nuorelle kuin lottovoitto. Näin on erityisesti silloin, kun nuori on alle 18-vuotias ja vailla ammatillista koulutusta.

Toisin oli oman nuoruuteni aikaan, joka suvun nuorison mielestä sijoittuu jonnekin maailmansotien väliselle aikajaksolle (1980-luvulle). Jo peruskoulun viimeisen luokan jälkeen, niukasti 16-vuotiaana, sain itse valita, menenkö maalikauppaan apulaiseksi, seurakunnan puutarhatyöntekijäksi vai juoksupojaksi paperitehtaalle. Palkka ja työn luonne ratkaisivat, ja valitsin maalikaupan. Palveluammatti ihmisten parissa kiehtoi enemmän kuin hautausmaan haravoiminen. Paperitehtaaseen puolestaan tutustuin kolme vuotta myöhemmin, kun lukiokin oli ohitse. Opintojen alettua päädyin sanomalehtiin kesätoimittajaksi.

Kesätöistä sai irti uskomattoman paljon: kavereita, osaamista, palveluasennetta, itsevarmuutta ja rohkeutta. Silloin aikanaan tärkeimmältä tuntui kuitenkin palkka. Itse ansaittu raha toi vapautta elämään. Nyt on helppo ymmärtää, että arvokkainta oli lopultakin kaikki muu kuin raha.

Kaiken kaikkiaan uskon, että kesätöissä oppimani asiat ovat kantaneet minua pitkälle myös myöhempien vuosien aikana. Siksi on kovin harmillista, että toisaalta talouden taantuma, toisaalta julkisen sektorin vyön kiristys ovat vieneet nuorilta kesätyöpaikkoja.

Turvassa työskentelee paljon opiskelijatyövoimaa ympäri vuoden, mutta etenkin kesäisin. Myös nuorempia kesäduunareita palkataan taloon parin viikon jaksoille, saamaan ensi kokemuksia työelämästä. Toivon, että mahdollisimman monet yritykset sekä julkinen sektori palkkaisivat nuoria, riippumatta talouden suhdanteista. Se on loppujen lopuksi kaikkien etu.

Janne Mäkinen
palvelujohtaja

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s