Mikä syksyssä on hyvää

Asuntoesitteissä on viime aikoina näkynyt kliseisiä vanhannäköiseksi käsiteltyjä peltikylttejä, joissa todetaan vieraalla kielellä ja kauniilla käsialalla, että onnellisuus ei ole tavoite vaan elämäntapa. En nyt ihan usko, että pellinpalan seinälle ripustamalla löytäisi palaakaan onnellisuutta elämäänsä, mutta kun oikein alkaa asiaa pohtia, niin viestissä voi olla perääkin.

Olin ennen lomia hiukan apealla mielellä, koska omat lomat oli osin pidetty jo ennen kesälomakautta ja vuoden ”virkavapaan” jäljiltä lomia oli alun perinkin vähemmän. Lieneekö oman pienen mielen puolustusmekanismi, mutta jostakin syystä en ole koko kesänä tuntenut jääneeni oikein mistään paitsi. Olen nimittäin koko kesän päässyt aitiopaikalta todistamaan muiden lomasuunnittelu-, lomallejäänti-, lomallaolo-, lomasuorittamis- ja lomaltapaluustressiä. Karmea energiamäärä kuluu ihan vain kesäloman pitämiseen. Saako ihminen lomasta niitä kuuluisia voimia tulevaksi vuodeksi?

Jos huomaa elävänsä neljän viikon lomaa varten, ei nähdäkseni toteuta peltikyltin elämänviisautta. Muukin aika pitäisi pystyä olemaan suhteellisen tyytyväinen eloonsa ja oloonsa. Enkä nyt millään muotoa tarkoita, että nimenomaan työnteko tekee onnelliseksi tai vain ahkerat ovat onnellisia. Vaan tarkoitan sitä, että pitäisi olla tyytyväinen siihen, että voi tehdä mielekästä työtä (kotona tai toisen palveluksessa), vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa ja pitää arjen mielekkäänä. Jos taas kokee, että arki on tylsää, pitää rohkeasti tehdä ratkaisuja tilanteen muuttamiseksi. Onko avain uusi harrastus, työtehtävien vaihto tai mikä hyvänsä – pääasia, että elää omassa arjessaan itse tyytyväisenä. Toisiin ei kannata itseään verrata, koska monilla meistä on taipumusta syyttä tuntea omat touhut muiden touhuja vähäpätöisemmiksi.

Huomaan, että koko rimpsussa ei ole kertaakaan mainittu syksyä. No syksyssä on hyvää se, että lomatouhotus on ohi ja voi rauhassa palata arkirutiineihin, manailla alkavia sateita ja jättää lähtemättä terassille, koska ei enää ole se ”kesän viimeinen hellepäivä”. Arjen pitäisi olla luonnollinen osa elämää, eikä välttämätön paha elääksemme taas kesällä yhden kuukauden täysillä ihania lomakuvia naamakirjaan postaten. Se vähentää myös lomaan kohdistuvia paineita ja ylimitoitettuja odotuksia.

Antoisaa arjen aherrusta syksyyn

Antti Kolkka
korvaus- ja lakiasiainpäällikkö

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s