Teinit tarhaan

Olin sunnuntaina iltahölkällä kotikaupungissani, joka varmaan edustaa aika tavalla keskimääräistä suomalaista kaupunkia. Asukkaita n. 32.000, pari yläkoulua, muutama alakoulu ja vielä enemmän päiväkoteja. Kello oli 20:30, lämpöasteita + 2 C. Muuten liikkeellä olijat olivat joko lenkkeilijöitä tai koiranpissattajia, mutta päiväkotien pihoilla oli vilskettä.

Parinkin päiväkodin pihalla oli useita mopoja, mopoautoja ja skoottereita. Keinut ja kiipeilypaikat olivat yllättävän suosittuja, vaikka käyttäjien keski-ikä onkin kymmenen vuotta tarkoitusta vanhempi. Mikä siinä onkin, että kymmenen vuotta aikaisemmin tarhaan meneminen oli pakkopullaa, mutta teini-iässä piha kutsuu.

Helppoa olisi laittaa kukkahattu päähän, ottaa tätiasenne ja paheksua moista menoa. Paheksuttavaa se onkin siinä tapauksessa, jos nuoriso hajottaa paikkoja, roskaa tai jättää päiväkodin pihaan jotain, millä pikkuiset saattavat vahingoittaa itseään. Muuten tuo parveilu tarkoittaa mielestäni tarvetta kuulua joukkoon ja oman paikan hakemista. Kivempaahan se on porukalla värjötellä kiipeilykatoksessa, jossa mahdollisesti on saman porukan kanssa viettänyt aikaansa kymmenen vuotta aikaisemmin.

Hienoa olisi, jos me vanhemmat pitäisimme olosuhteiden mukaan ovet auki nuorillemme ja heidän kavereilleen. Kuppi teetä ei paljon maksa, ja jos pelisäännöt pidetään kodissa selkeinä, eikä huonoa käytöstä sallita, isänmaan toivot saisivat viettää aikaansa lämpimässä ja turvallisessa ympäristössä.

Ja jos oikein tarkkaan mietin, taisinpa alakoulun viimeisellä luokalla itsekin keinua silloisen ”poikaystäväni” kanssa koulun takapihalla.

Leikkimieltä ja turvallista nuoruutta toivottaen,

Minna Metsälä
toimitusjohtaja

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s