Tekninen kehitys. Hieno juttu?

Mielestäni näin tosiaan on, vaikka valitettavan usein uutta tekniikkaa käytetäänkin hyvin arveluttavilla tavoilla. Hyvänä esimerkkinä näistä vähemmän uljaista hyödyntämistavoista käynee koko sodankäynnin maailmanhistoria, missä teknisillä innovaatioilla on ollut kautta aikain merkittävä rooli.

Hiljattain lukemani artikkeli herätti minussa taas kerran ristiriitaisia ajatuksia teknisten innovaatioiden autuudesta. Yhdysvaltalaisessa korkeakoulussa on nimittäin kehitelty tekniikkaa, jonka avulla voidaan nähdä ihan oikeasti seinien läpi. Yksinkertaistettuna kyse on langattoman signaalin käyttämisestä ihmisten liikkeiden seuraamiseen. Periaatteessa kyseinen tekniikka voidaan tulevaisuudessa liittää esimerkiksi matkapuhelimeen, jolloin se olisi helposti ja varsin edullisesti kaikkien käytettävissä.

Voin hyvin kuvitella sovellukselle monia hyviä ja hyödyllisiä käyttötapoja, mutta myös monia ei niin hyviä ja jopa moraalisesti arveluttavia käyttötarkoituksia. Artikkelissa mainittiin useita mainioita tapoja käyttää keksintöä muun muassa poliisin ja pelastustoimen tehtävissä, kuten esimerkiksi paikannettaessa ihmisiä sortuneista raunioista maanjäristyksen jälkeen. Mutta mihin sovellusta voisi hyödyntää tavallinen matti-meikäläinen, jos omasta taskusta löytyisi moinen mahdollisuus? Siinä voisi olla meidän itse kunkin yksityisyys vaakalaudalla ja henkilökohtaisesti ainakin tuntuisi varsin epämiellyttävältä ajatus siitä, että seinän takana asuva naapurini voisi koska tahansa seurata minun omia tekemisiäni omassa kodissani. Niin mukava naapuri kuin minulla onkin.

Loppujen lopuksihan kyse on kuitenkin aina siitä, mihin kukakin tekniikkaa haluaa käyttää. Ei ole tekniikan vika, jos sitä käytetään moraalisesti arveluttaviin käyttötarkoituksiin. Antaa siis tekniikan kehittyä ja huolehditaan me ihmiset puolestamme moraalinen puoli kuntoon.

Juha Aho
palvelujohtaja

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s