Vähempikin riittää?

Elämme sitä aikaa, jolloin (ainakin heti uuden vuoden juhlien jälkeen) iloa on etsittävä elämään, vaikka sitten väkisin. Tarkoitan tällä sitä, että tammikuu on vielä vuoden pimeimpiä kuukausia, jolloin auringonvalo ei meitä paljon palkitse, mutta pakkanen rankaisee sitäkin herkemmin.

Mutta ei hätää: Esimerkiksi Tampereella päivä oli tätä kirjoitettaessa (30.12.) jo 8,45 minuuttia pidempi kuin talvipäivän seisauksen aikana eli 21. joulukuuta. Ja yhdessä yössä päivälle tuli lisää mittaa melkein kaksi minuuttia (1,47). Vuoden vaihteen lumettomassa pimeydessä täytyy näihinkin minuutteihin olla tyytyväinen.

Tosin eräs ystäväni kysyi, mitä merkitystä auringon nousu- ja laskuajoilla on, kun sitä valopalloa ei kuitenkaan näy lokakuun ja maaliskuun välillä? Hän tosin onkin ikuinen pessimisti, joka käyttää sekä vyötä että henkseleitä, ja jolle puolitäysi on jo melkein tyhjä. Ja onhan se myönnettävä, että varsinaiseen valon juhlaan kuluu vielä aikaa. Ensi juhannuksena kun päivä on keskisessä Suomessa noin 14 tuntia tätä hetkeä pitempi…

Vuoden vaihteen hämärässä saa siis ilon aiheita hakea suurennuslasilla (ja taskulampulla), ja tyytyä silti vähään. Toivottavasti tyytyisimme hieman vähempään (vauhtiin) myös maanteillä. Lähes ammatikseni auton ratissa viihtyvänä olen menneen syksyn aikana joutunut todistamaan harvinaisen monta läheltä piti -tilannetta. Lämmin syksy ja sulat tiet ovat kenties houkutelleet autoilijoita vauhdinpitoon.

Kun liikenteessä osa autoilijoista katsoo oikeudekseen olla noudattamatta talvirajoituksia (koska tiehän on sula…), ja osa niitä noudattaa, kasvavat ajoneuvojen väliset keskimääräiset nopeuserot voimakkaasti. Ja nopeuserot aiheuttavat kolareita siinä missä liukkaat tietkin. Varsinkin hämärässä on keskivertoautoilijan vaikea arvioida reilua ylinopeutta ajavan lähestymisvauhtia.

Toivon maanteille jonkinlaista pidennettyä joulurauhaa, ainakin siihen asti, kunnes valo taas palaa maan päälle. Ylinopeudella ajamista en tietenkään suosittele mihinkään vuodenaikaan, mutta keskitalven pimeydessä se on ehkä vielä hölmömpää kuin muulloin!

Janne Mäkinen
Kirjoittaja on Turvan viestinnästä vastaava palvelujohtaja.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s