Ystäväni Scarlett

Ensimmäinen vaativa esiintymistilanteeni taisi olla 7-vuotiaana, kun olin yksin lavalla koulun joulujuhlassa. Tätä suoritusta ei pidä väheksyä, koska esiinnyin ilman etuhampaita ja kirkkaalla äänellä lausuin esittämäni runon sanasta sanaan oikein. Uskallukseni riitti myös koulun kuoroon ja koulujen välisiin kerrontakilpailuihinkin. Taisin olla aika rohkea ja reipas pikkutyttö.

Sitten alkoi murrosikä ja rohkeus julkiseen esiintymiseen katosi kokonaan, niin kuin monelta muultakin siinä iässä. Koulussa jokavuotiset esitelmät olivat kauhistus, samoin tunnilla vastaaminen. Vielä opiskeluaikanakin esiintymisjännitys oli suorastaan tukahduttavaa. Olin varmasti se luentosalin hiljaisin ja ujoin tyttö. Ilmaisin itseäni mieluummin kirjoittamalla kuin puhumalla.

Rohkeus puhumiseen alkoi palata vasta, kun aloin työelämään mennessäni pikku hiljaa osallistua järjestötoimintaan. Ujoudestani huolimatta mielipiteitä minulla kyllä riitti ja maailman parantamisen tarve oli kova. Voisi kai sanoa, että kokoukset ja yhdessä vaikuttaminen avasivat pikku hiljaa tien ulos esiintymispelosta. Pakotin itseni puhumaan julkisesti isoillekin yleisöille ja vähitellen tuo ”siedätyshoito” alkoi tehota… Huomasin, että jännitystä oppii sietämään ja puhumisesta oppii jopa pitämään.

Nykyään jännitän puhumista enää harvoin. Silloin tarvitsen rohkaisuksi erään mielikuvaharjoituksen. Jos esiintyminen jännittää, avukseni tulee vihreäsilmäinen Etelän kaunotar, Scarlett O’Hara. Palautan mieleeni, miten hän Tuulen viemää -elokuvan lopussa sanoo silmät leiskuten: ”Huomenna on uusi päivä”. Siitä on tullut minunkin mottoni. Elämä jatkuu, vaikka vähän mokaisikin.

Tiina Neuvonen
liittomarkkinointipäällikkö

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s