Kenelle kellot soivat

Ukrainan kriisi. Gazan tilanne. Syyrian pakolaiset. Kiinan maanjäristys. Afrikassa riehuva Ebola…

Maailmalta kantautuvien uutisten edessä voimattomuuden tunne on pahimmillaan lamauttava ja kykymme auttaa rajallinen. Voiko yksittäinen ihminen itse asiassa tehdä juuri mitään?

Itse lahjoitan rahaa joka kuukausi kolmelle eri hyväntekeväisyysjärjestölle. Moni sanoo, ettei siinäkään ole mitään järkeä ja kyseenalaistaa, menevätkö rahat edes oikeaan osoitteeseen.

Myönnän toki, ettei yhden ihmisen panoksella ehkä ole käänteentekevää vaikusta yhdenkään kaukana asuvan tuntemattoman elämässä. Mutta pienistä puroista muodostuu iso virta. Haluan uskoa, että on paras edes yrittää tehdä jotain. Toisaalle katsominen ja selän kääntäminen olisi huonompi vaihtoehto. On tehtävä valintoja.

Todelliset sankarit ovat jossain tuolla maailmalla. Avustustyöntekijät, jotka rohkeasti oman henkensä vaarantaen menevät kaikkein pahimpiinkin paikkoihin. Siihen nähden minun panokseni on mitätön. Mutta uskon, että sankarien lisäksi tarvitaan myös mahdollistajia. Yksittäisiä ihmisiä, jotka kantavat oman kortensa kekoon.

Itse asiassa minua kiinnostaa ajatus niin sanotusta perhosvaikutuksesta. Vaikuttavatko pienetkin teot yllättävästi lumipallon lailla edetessään…? Sosiaalinen media näyttää tässäkin suhteessa muuttaneen maailmaa. Tieto avun tarpeesta liikkuu aiempaa nopeammin ja sitoutua voi vain hetkeksi. Tällaista vaikuttamista on myös vaikea hallita tai rajoittaa.

Minun roposeni tukevat jatkossakin työtä ihmisoikeuksien, katastrofiavun ja luonnonsuojelun hyväksi. Koska uskon kellojen soivan meille kaikille.

”Yksikään ihminen ei ole saari, täydellinen itsestään;
jokainen on pala mannermaata, kokonaisuuden osa;
 jos meri huuhtelee mukaansa maakimpaleen, niin Eurooppa pienenee vastaavasti, samoin kuin pienenee niemimaa ja myös maatila, joka kuuluu sinun ystävillesi tai sinulle itsellesi;
jokaisen ihmisen kuolema vähentää minua, sillä minä sisällyn ihmiskuntaan;
äläkä sen vuoksi konsanaan lähetä kysymään, kenelle kellot soivat;

Ne soivat sinulle.”

– John Donne –

Tiina Neuvonen
liittomarkkinointipäällikkö

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kenelle kellot soivat

  1. Paluuviite: BLOGIVUORO!!! | Turva-blogi

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s