Alasti pilvessä?

Virtuaalikonnat kalastelevat tietojasi - suojaa salasanasi

Suojaa salasanasi virtuaalikonnilta. Kuva: Shutterstock

Uutinen kertoi amerikkalaisten julkkisten alastonkuvien päätyneen tietomurron seurauksena avoimeen verkkoon, kaiken kansan nähtäviksi. Kuvia oli säilytetty ns. pilvipalvelimella, jonne hakkerit siis onnistuivat murtautumaan. Uutisesta pontta saaneet irvileuat ohjeistivatkin ystäviään pikaisesti siirtymään alastonkuvien osalta digimaailmasta takaisin analogiseen, vanhojen filmien ja paperikuvien maailmaan.

Absurdille uutiselle olisi helppo nauraa, jos kyse olisikin vain alastonkuvista. Todellisuudessa kuitenkin lähes meistä jokaisesta löytyy uskomaton määrä tietoa ja tiedostoja tietoverkon syövereistä. Nykyiset mobiililaitteet mm. toimivat niin, että ne tallentavat koko sisältönsä ulkoiselle verkkoasemalle – sinne ”pilvipalveluun”.

Suhteellisen harvalla tavallisella kansalaisella lienee syytä piilotella alastonkuvia, mutta ainakaan itse en halua yhdenkään perhettäni käsittelevän kuvan, tekstin tai dokumentin päätyvän vääriin käsiin. Uutisten perusteella kuitenkin erilaisten digitaalisten palvelujen salasanoja murretaan joka ainoa päivä. Ja niiden avulla virtuaalimaailman konnat saavat käsiinsä uskomattoman määrän tietoa; puhutaan satojen tuhansien, jopa miljoonien ihmisten käyttäjätunnuksista ja niiden takana olevista tiedostoista.

Asiantuntijoiden mukaan tulisi erilaisten palvelujen salasanojen olla mahdollisimman pitkiä, toisten mielestä myös monimutkaisia. Ehdottoman tärkeää on myös se, että ne eivät perustu yksinkertaisiin muistisääntöihin (nimikirjaimet, syntymäajat jne.), eikä samaa salasanaa käytetä useassa eri palvelussa. Ja ennen kaikkea, salasanoja ei saa kirjoittaa ylös esimerkiksi puhelimen muistiin tai paperille lompakkoon, koska nehän saattavat kadota…

Kun sitten käyttämiemme palvelujen määrä kasvaa koko ajan, olemme pian tekemättömän haasteen edessä: Kuka muistaa ulkoa kymmeniä, erilaisia, pitkiä ja monimutkaisia salasanoja? En minä ainakaan.

En ole mikään digitalisoitumista vastustava talebani, mutta nyt tuntuu siltä, että kehitys käy eteenpäin liian suurella vaihteella. Tietoturvallisuus on jäämässä kehityksen vauhdista ja sitä myöten riskit tuntuvat lisääntyvän. Mutta lienee turha toivoa, että kehityksen suunta muuttuisi.

Sen sijasta jokainen meistä voi kuitenkin omalla käytöksellään vaikuttaa siihen, että emme ainakaan helpota virtuaalikonnien työtä. Vaikka siitä vaivaa onkin, pidetään huoli niistä salasanoista, ei hukata älypuhelintamme (tai suojataan sekin salasanalla tai sormenjäljellä) ja pidetään huoli myös paperiroskista: suuri osa varastetuista henkilötiedoista on peräisin ihan tavallisista roskiksista.

Janne Mäkinen
viestinnästä vastaava palvelujohtaja

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Alasti pilvessä?

  1. Paluuviite: BLOGIVUORO!!! | Turva-blogi

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s