Vanhat tavat kunniaan – joskin uudesta syystä

Viime kuukausina on paljon kirjoitettu istumatyön vaarallisuudesta. Moni meistä tekee toimistotyötä ja sen lisäksi istuu iltaisin erilaisissa kokouksissa ja koulutuksissa. Meille turvalaisille hankittiin aktiivisuusrannekkeet, jotka muun muassa huomauttavat, jos istuu liian pitkän ajan yhtäjaksoisesti. On ollut jännittävää huomata, että ranneke todellakin vaikuttaa omiin tottumuksiin.

Eräässä palaverissa viime viikolla olin paljon äänessä ja puhuin myös fläppitaulun vierellä. Oma verenkiertoni pysyi jonkinlaisessa kunnossa, kun taas kuulijat istuivat käytännössä koko päivän. Silloin tuli mieleeni vanha tapa koulussa: kun sai vastausvuoron, piti nousta ylös seisomaan ja kertomaan vastaus. Tämähän on siis ollut edelläkävijämäistä terveysliikuntaa. Silloin sitä muistaakseni perusteltiin enemmän kunnioituksella ja hyvillä tavoilla, mutta siinähän on saanut erinomaista jumppaa samalla. Samoin oli tunnin alkaessa kun opettaja tuli luokkaan: koko luokka nousi seisomaan, hiljeni ja sai erikseen luvan istua.

Jospa mekin aloittaisimme palaverissa seisaaltaan vastaamisen uuden kulttuurin ja saisimme näin edes vähän verenkiertoa ja vireystilaa parannettua. Eikä ehkä niin huono idea olisi sekään, että palaverin alussa nousisimme seisomaan, pysäyttäisimme aivojen jatkuva multitaskingin ja antaisimme itsellemme luvan keskittyä juuri sen palaverin asioihin.

Minna Metsälä
toimitusjohtaja

P.S. Ei muuten ole yksi tai kaksi työkaveria, jotka ovat sanoneet houkutelleensa elämänkumppanin vielä illalla pienelle lenkille, kun aktiivisuustaso olisi jäänyt muuten niin kovin alhaiseksi. Kaikkea ne insinöörit keksivät ja saavat meidät muuttamaan elämäntapojamme terveellisempään suuntaan.

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s