Sitä saa, mitä tilaa

b_shutterstock_96758698

Vaikka usein kuulee muuta väitettävän, tavallisten kansalaisten mielipiteet, arvot ja elämän valinnat kiinnostavat monia. Meille yrityksille niin omien asiakkaidemme kuin koko suuren yleisön mielipiteet ja kokemukset koskien tuottamiamme palveluja ovat suorastaan rahanarvoista tietoa.

Pysyäksemme suomalaisten pulssilla, teemme ja teetämme monenlaisia tutkimuksia. Puhtaasti gallupien varassa tuskin montaakaan päätöstä tehdään, mutta niin sanotun suuren yleisön mielipide yhdistettynä muutamaan muuhun tietoon muodostaa jo kestävän pohjan vaikkapa tuotekehitykselle.

Mutta aina ei olla suoraan kaupallisella asialla. Kansalaisten mielipiteitä kysytään myös yhteiskunnallisiin asioihin liittyen. Näitä tutkimuksia teettävät niin media, tutkimuslaitokset kuin poliittiset puolueet. Tämän kesän tyypilliset aiheet ovat liittyneet pääministeri Sipilän esittämään yhteiskuntasopimukseen ja hänen hallituksensa ohjelmaan.

En ota kantaa sen paremmin hallitusohjelmaan kuin yhteiskuntasopimukseenkaan, mutta niitä koskevia mielipidemittauksia on ollut mielenkiintoista seurata. Kun kansan ääntä kuunnellaan tutkimuksen avulla, voidaan aidosti sanoa, että sitä saa mitä tilaa. Itsekin tämän havaitsin, kun sain vastata erääseen tutkimukseen.

Perustietojen jälkeen mentiin asiaan. ”Mitä mieltä olet turhan säätelyn purkamisesta? ”

Kerroin, että mielestäni turhan säätelyn purkaminen on hyvä juttu, kunhan minä saan päättää, mikä on turhaa ja mikä ei. Kyselijällä meni sormi suuhun. ”Siis kannatat vai etkö?” Vastasin, että sekä että. Sormi pysyi suussa. Selitin, että moni normi voi olla esimerkiksi työantajan mielestä turha, mutta saattaa olla olennainen osa työntekijän työturvallisuutta tai –viihtyisyyttä. Että olennaista ei ole se, puretaanko normeja vai ei, vaan se, mitä normeja puretaan.

”No nyt ei taida aika riittää tämän tutkimuksen loppuun suorittamiseen, kiitos vaan aktiivisuudesta ja hyvää kesää!” Kiitos vaan sinullekin.

Tutkimusten mukaan reilu enemmistö suomalaisista haluaa lapsille maksuttoman ja laadukkaan koulutuksen, vanhuksille laadukkaan ja arvokkaan hoidon ja turvan, kaikille hyvän ja vaivattoman terveydenhoidon, uskottavan maanpuolustuksen ja riittävästi virkavaltaa turvallisuuden takeeksi. Halutaan maanteiden pinnoitteet paremmiksi ja pari uutta siltaa. Ja halutaan kovin monta muutakin asiaa.

Ja pienempi veroprosentti ja enemmän rahaa omaan kulutukseen. Huh huh.

Hölmömpikin näkee edellä kerrottujen haluamisten ristiriitaisuuden. On kestämätöntä yrittää syödä kakusta ikuisesti pelkkiä kirsikoita. Tiedän, että fiksustikin muotoiltuja mielipidemittauksia tehdään. Ja parhaissa saa antaa myös avoimia vastauksia. Siitä huolimatta, jos vastaaja ei ole kovin, kovin tarkkana, kyselyn teettäjä saa juuri sellaisia vastauksia kuin itse haluaa.

Janne Mäkinen 
viestinnästä ja markkinoinnista vastaava palvelujohtaja

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s