Zervuska haidis! *

blogi_zervuska

(*ote alokas Turhapuron puhtaaksi kirjoittamasta Vänrikin ehdotuksesta)

Minulla on otsassani kaksi arpea. Kuusivuotiaana tuli juostua saman kaapin kulmaan kaksi kertaa, kahden viikon välein. Näköjään kerrasta en oppinut. Vaati kaksi. Kertonee omalla kohdallani siitä, että vauhti ja yritys ei kärsinyt, vaikka tälli tulikin. Kuulemma sähäkkyyteni ei vähentynyt jatkossakaan, mutta otsa alkoi pysyä jo siistimpänä, joten jotain tuli kuitenkin opittua. Ja nuo arvetkin ovat vuosien saatossa haalenneet lähes näkymättömiin.

Työelämässäkin mokataan ja tulee haavoja. Kaadutaan kaapin kulmiin ja kompastutaan kynnyksiin. Törmätään joskus toisen kanssa kuhmuun asti. Ollaan eri mieltä ja puolustetaan usein omaa mielipidettä tiukasti, vaikka toisen olisi ollut lopulta parempi. Joskus joudutaan tikkaamaan ja saattaa jäädä arpikin. Mutta sekin arpi haalenee ja pienenee, jättäen kuitenkin itsestään sellaisen jäljen, että samaa kohtaa tuskin tulee uudelleen kolhittua.

Vakuutusala on tarkkaa puuhaa, niin itse vakuuttaminen kuin korvaaminenkin. Liiallisia riskejä tulee välttää eikä liian suuria edes haluta kantaa. Kuitenkin niitä on otettava, oikeassa suhteessa. Nykyinen työni korvauspuolella on opettanut tarkkuutta entistä enemmän, koska asiakkaiden tasapuolinen kohtelu korostuu täällä. Korvauspäätösten tulee olla linjakkaita ja perustua aina ehtoihin; näin kaikki asiakkaat ovat samalla viivalla, maksutulosta riippumatta. Siksi korvauspäätösten tekeminen on välillä hankalaa, kun tilanteiden moninaiset säikeet ajavat pohtimaan ratkaisua syvällisesti. Joskus jännittää, että osaanko tehdä oikean ratkaisun. Onko ratkaisu varmasti ehtojen mukainen ja lisäksi sellainen, että asiakaskin ymmärtää perustelut miksi korvataan ja miksi joskus ei kuulu korvata? Uskallanko ratkaista, jos tulkitsenkin väärin? Silti täytyy vaan uskaltaa. Pelko ei saa ohjata päätöksentekoa, eikä työtahtia.

Varmistelua tarvitaan silloin, kun asiassa on epävarma. Pohtimiselle ja tarkalle tutkimisille on todellakin paikkansa, mutta asian liiallinen hiominenkaan ei aina ole paras ratkaisu. Eräs älykäs esimies sanoi minulle kerran uuden työn alussa: ”Ole rohkea. Uskalla tehdä vaikka virheitä, mutta uskalla tehdä.” Tätä olen aina pyrkinytkin noudattamaan. Se on uskalias polku, mutta mielestäni potentiaalisempi kuin ainainen varominen ja liika vatvominen. Pätee myös muihin elämän osa-alueisiin; rohkeus yleensä kannattaa eniten.

Tehokkuuden tahtotila on nykyisin pinnalla, niin asiakkaiden suunnalta kuin sisäisestikin organisaatiossa. Netistä kaiken voi tutkia nopeasti, tietoa on rajattomasti ja asiakkaat ovat tottuneet siihen, että digitalisaation aikana asiat pelaavat pikaisemmin. Ihmiset hermostuvat herkemmin, jos asian hoitaminen kestää. Ja koska asiakkaita halutaan palvella mahdollisimman hyvin, tehokkuutta totta kai tarvitaan. Ja siinä samalla laadukasta, ystävällistä palvelua. Hyvä asiakaskokemus ja mahdollisimman hyvä tehokkuus on haluttu kombo, jotka ruokkivat kyllä myös toinen toisiaan. Mutta työn laatu ei saisi kuitenkaan kärsiä tehokkuuden takia. Kuten alokas Uuno Turhapurokin kerran totesi konekirjoittaessaan vänrikille: ”Tässä nopeesti kirjoitettaessa virhelyöntien määrä kyllä kasvaa kauheesti, mutta kiire on kiire!” Pyritään siis välttämään aina sitä, että työn tuotos on epäselvä tai väärä, koska oli hoppu.  Ettei käy kuin Turhapurolle. Niin kiire kai ei koskaan ole.

Minä teen virheitä joskus, aivan varmasti. Sinäkin ehkä teet. Itse pyrin siihen, että niitä tulisi mahdollisimman vähän ja osaisin olla työssäni oikeudenmukainen ja oikeaoppinen. Mustelmia saadaan matkalla, mutta kyllä se matka jatkuu kuhmuisillakin jaloilla. Ja jokaisesta opitaan jotain, eikä isoimmat unohdu ikinä. Joten – Let´s mennään! Hyvällä sykkeellä, mutta oikealla polulla.

Sanna Luotio
korvausasiantuntija

Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s